Echografie

Door middel van geluidsgolven kunnen de weke delen van het paard in beeld gebracht worden. Voor orthopedische problemen zijn we in staat letsels vast te stellen aan de pezen, ligamenten en spierweefsel. Bij gewrichten kunnen wij de buitenste laag van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof beoordelen. Bij koliek kan het nodig zijn een echo te maken van de buik. Sommige behandelingen zullen onder echografische begeleiding uitgevoerd worden zoals een PRP behandeling van een pees of om de dieper gelegen SI-gewrichten in beeld te brengen.

Gyneacologie

Bij Paardenkliniek De Watermolen staan wij voor u klaar voor de begeleiding van uw merrie tijdens alle onderdelen van de dracht met onder andere:

– Opvoelen en echo om het optimale moment van inseminatie of dekken te bepalen.
– Inseminatie met vers, gekoeld en diepvriessperma.
– Drachtcontrole.
– Tweelingreductie.

Aanvullend onderzoek en behandelingen:
– Bacteriologisch onderzoek en antibioticagevoeligheidsbepaling.
– Hysteroscopie.
– Baarmoederbiopt.
– Cashlick.
– Embryotransplantatie.

De merriebegeleiding vindt plaats op de kliniek en bij onze dependance in Winterswijk. Tijdens de inloopspreekuren op de kliniek kunt u door de week terecht van 8:00 tot 9:00 en tussen 16:00 en 17:00 uur voor het scannen van uw merrie. Voor uitgebreidere behandelingen, buiten deze tijden en in het weekend kunt u op afspraak terecht.

MRI

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.

Bij dit type medische beeldvorming wordt gebruik gemaakt van radiogolven en een heel sterke magneet, die samen een signaal geven, dat wordt opgevangen door de computer om vervolgens een beeld te vormen.

We adviseren dit type onderzoek, als aanvulling, indien de “normale” beeldvorming, zoals röntgenfoto’s en echografie onvoldoende zijn om tot een duidelijke diagnose te komen.

We beschikken over een eSaote O-scan. Dit is een midfield-MRI toestel. De paarden moeten voor een MRI-scan onder algehele narcose. Onze moderne anesthesie apparatuur zorgt ervoor, dat het aanwezige anesthesierisico zo laag mogelijk blijft.

Het compacte toestel geeft mooiere beelden, dan de, bij paarden, vaak gebruikte low-field MRI toestellen. Het toestel is speciaal ontwikkeld voor de beeldvorming van extremiteiten. Door zijn handige vorm en kleine kooi van Faraday (dit is de ruimte waarbinnen het magnetisch veld sterk is) kan het MRI toestel zelfs direct naast de operatietafel staan.

Hierdoor is het mogelijk een operatie uit te voeren met direct controle van de MRI. We kunnen het voorbeen tot en met de voorknie in beeld brengen en de achterbenen tot en met de sprong. Met name de pezen, spieren, gewrichten, kraakbeen, maar ook bijvoorbeeld botoedeem is heel goed in beeld te brengen.

Na afloop van de MRI-scan worden de beelden, indien de opdrachtgever dit vraagt, naar een Amerikaanse specialiste in de medische beeldvorming gestuurd ter beoordeling. U (en uw dierenarts) ontvangen dit rapport en indien gewenst, ontvangt u ook al de beelden.

Keuring

Voor een keuring wordt uitgebreid de gezondheid van het paard beoordeeld en er wordt gekeken of dit met  het gebruikersdoel op één lijn ligt. Hierbij zal er een risico analyse gemaakt worden waarbij het uiteindelijke doel van het paard in het oog gehouden wordt.

Een keuring zal bestaan uit een gedegen klinisch onderzoek al dan niet gevolgd door röntgenfoto’s , endoscopie of echografie. Het is eveneens mogelijk om verdere onderzoeken uit te laten voeren, zoals MRI of bloedonderzoeken voor export en/of doping.

Operaties

Op Paardenkliniek De Watermolen worden zeer uiteenlopende operaties verricht, zowel onder volledige narcose alsook staande onder sedatie en lokale verdoving.

Voorbeelden van operaties zijn:
Castraties: naast de staande castratie doen we ook castraties over de lies onder volledige narcose. Hierbij wordt steriel gewerkt en worden de wonden gesloten. Deze methode is vooral een goede optie voor “oudere” hengsten (>3 jaar).

Klophengst-operaties: bij deze paarden zitten één of beide testikels niet op de normale plaats, maar in het lieskanaal of in de buik. Via een liesoperatie worden deze testikels verwijderd.

Kijkoperaties (Arthroscopie / Laparoscopie): deze operaties worden uitgevoerd met behulp van een kleine camera, waardoor de operatiewondjes tot een minimum beperkt kunnen worden. Bij een arthroscopie worden losse botfragmentjes (zoals bijvoorbeeld ontstaan bij OCD) uit de gewrichten verwijderd. Bij een laparoscopie kunnen afwijkingen in de buikholte bekeken worden.

Cornage-operaties: bij cornage is de (linker)stemband verlamd. De operatie bestaat uit 2 delen: de stemband wordt met behulp van een hechting vastgezet naar buiten en vervolgens wordt het slijmvlies achter de stemband weggehaald (dit kan operatief of door middel van “branden” via de endoscoop), zodat er meer ruimte in de keel gecreëerd wordt.

Gynaecologische operaties: o.a. het “dichtzetten” van merries, het verwijderen van eierstoktumoren en het herstellen van cloaca’s na geboorteproblemen.

Operaties aan hoofd en tanden: zoals het verwijderen van kiezen, het spoelen van kaakholtes en diverse oogoperaties.

Operaties bij veulens: bijvoorbeeld standcorrecties en navelbreukjes.

Spoedoperaties: zoals het herstellen van open wonden en fracturen.

In onze operatiekamer beschikken we over de modernste monitoringapparatuur en een bewaakte recovery om het anesthesie-risico voor uw paard zoveel mogelijk te beperken. Onze anesthesist bewaakt het paard tijdens de gehele operatie, tot hij weer veilig in de box staat. Indien gewenst kan een (anesthesie-risico)verzekering worden afgesloten (vraagt u naar de mogelijkheden). Wij werken samen met diverse verzekeraars, graag helpen wij u hiermee op weg.

Orthopedie

De orthopedie omvat de geneeskunde van het bewegingsapparaat en vormt een van de meest voorkomende disciplines in de paardengeneeskunde.

Paarden moeten over een gezond bewegingsstelsel beschikken om in de hedendaagse sport uitgebracht te kunnen worden. Veel patiënten worden door ons klinisch bekeken en met aanvullende beeldvorming {röntgenfoto’s, echografie en M.R.I.) onderzocht om tot een diagnose en behandelplan te komen.

Ruime ervaring op het gebied van sportblessures en behandeling daarvan worden ingezet om de paarden weer  zo goed mogelijk op hun niveau te laten presteren.

Ambulante kliniek

Wanneer er meerdere paarden behandeld moeten worden dan is het mogelijk om de nodige diergeneeskundige diensten op locatie te doen. Wij kunnen dan röntgenologische, echografische en endoscopische onderzoeken  verrichten. Daarnaast zijn er ook veel andere behandelingen mogelijk. Als de behandeling te complex gaat worden op locatie, dan zullen wij u naar de kliniek verwijzen.

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een niet-invasieve therapie die kan worden ingezet bij chronische en acute aandoening van met name het bewegingsapparaat.

Shockwave werkt door middel van geluidsgolven welke een hoge graad van energie met zich meedragen die op een bepaald punt in de weefsels samenkomen en daar dus ook vrij stellen. Deze energie beïnvloedt dan op zijn beurt weer de regeneratie en reparatie van bot, pezen en spieren.

Veruit de grootste indicatie voor shockwave therapie in de paardengeneeskunde zijn peesletsels, maar shockwave kan ook gebruikt worden bij spierproblemen, slijmbeursontstekingen en zelfs botbreuken.

Sportpaardenbegeleiding

Sportpaardenbegeleiding is een kreet die steeds vaker te horen is in de veterinaire wereld, maar voor ons is deze term een ruimer begrip dan wat het woord doet vermoeden.

Wij vinden dat elke vorm van begeleiding, waarbij een paard op rechtmatige basis gecontroleerd wordt, hetzij klinisch, hetzij met beeldvorming, om zo het paard optimaal te laten functioneren en te proberen blessures te voorkomen onder noemer mag vallen.

Van pony tot paard en van recreatieniveau tot grand-prix.

Contact opnemen?

Heeft u vragen over onze diensten, ons aanbod of wilt een afspraak maken?
Dan verzoeken wij u contact op te nemen door te bellen naar Paardenkliniek De Watermolen via 053-7920070.

Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag: Gesloten
Vandaag: Gesloten
Spoedgeval? bel 24/7 053-7920070
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08:00 tot 17:00
Vandaag: Gesloten
Vandaag: Gesloten